אבחונים
תחום יקר לליבי, בניגוד לרבים שרואים באבחון מסמך קביל לצורך וועדות בלבד, אני רואה באבחון התערבות טיפולית רמה במעלה. האבחון הפסיכולוגי משמש כלי, לשינוי עמדות ותפיסות של ההורים והצוות החינוכי וכמובן הילד הנבחן את עצמו. זיהוי החוזקות של הילד לצד הקשיים עימם הוא מתמודד מאפשר לנו לראות את צרכיו בצורה מדויקת יותר המאפשרת לנו לצד הסיוע להעצים את הילד ולשפר את תחושת הערך העצמי שלו. האבחון מבחינתי הוא נקודת מפנה בחיי המשפחה בכלל והילד בפרט וככזה הוא מאפשר התחלה של תנועה לשינוי וריפוי.
סוגי האבחונים המוצעים בקליניקה:
אבחון פסיכולוגי
אבחון פסיכולוגי הוא תהליך שמטרתו למפות ולהבין את הקשיים והחוזקות של המאובחן, הן מבחינה רגשית והן מבחינה קוגניטיבית. האבחונים נערכים באמצעות מגוון כלים דיאגנוסטיים המותאמים אישית לשאלת האבחון, וכוללים מבחני אינטליגנציה מתוקפים ועדכניים, שאלונים וראיונות, וכמובן התרשמות קלינית ואישית שלי כמאבחנת מנוסה. עבורי, אבחון אינו אוסף מבחנים אלא צוהר אל עולמו של הילד, ואמצעי להתאמת התערבויות לצרכים הייחודיים של כל אדם. בין אם מדובר בקושי לימודי, רגשי או מצב סיכוני, אבחון פסיכולוגי יכול להוות צעד משמעותי בדרך לשיפור איכות החיים והרווחה הנפשית. לגישתי האבחון אינו מתן "תווית" אלא הזדמנות להתבוננות ולהעלאת המודעות העצמית, והיכרות עם סוגי הסיוע השונים שהמערכת יכולה להציע בעת קבלת אבחנות.
אבחון פסיכו-דידקטי:
קושי לימודי בקרב ילדים עשוי להתבטא במגוון אופנים - האם הילד מתקשה להתרכז, לקרוא, לכתוב או לחשב? האם הוא מבין את אשר קורא או שומע? ומה לגבי כתיבה, חשבון ואנגלית? אבחון פסיכו-דידקטי הוא תהליך הלוקח בחשבון היבטים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים, תוך התמקדות ביכולות הלמידה של הילד. האבחון בקליניקה כולל הערכה של תפקודי IQ, תפקודי קשב ותפקודים ניהוליים, אבחון רגשי, והערכה של מיומנויות למידה המצופות על-פי גיל הנבחן. הבנה מעמיקה זו מאפשרת לאבחן קשיי למידה ספציפיים, הפרעות למידה, ליקויי למידה ואף הפרעות בקשב ופעלתנות יתרה. בנוסף לחלקים הלימודיים, האבחון מסייע בזיהוי גורמים רגשיים והתנהגותיים שעשויים להשפיע על יכולות הלמידה של הילד, כמו חרדות, דימוי עצמי נמוך וקשיים חברתיים או תקשורתיים. ישנו דגש על אבחנה מבדלת בין מצבים פסיכולוגיים שונים על מנת לדייק את התובנות לגבי ההתנהגות הנצפית, הכלים בהם אני מאבחנת הם חדשניים ובהתאם לדרישות משרד הבריאות. אבחון פסיכו-דידקטי כולל מגוון המלצות לילד ומשפחתו, המלצות למוסד החינוכי ולפי הצורך גם התאמות לדרכי היבחנות.
אבחון בשלות לפני כיתה א':
הכניסה לבית הספר הינה צעד משמעותי בחייו של כל ילד. זוהי התחלה חדשה, רמה אחרת של דרישות, ידע, מיומנויות ומצבים חברתיים. כיצד תדעו האם ילדכם מוכן לכך? אבחון בשלות הוא תהליך מקצועי המאפשר להעריך את התאמתו של הילד לכיתה א'. באמצעות מגוון כלים, כגון מבחנים, שאלונים וראיונות, נבנה תמונה מקיפה של הילד, תוך התמקדות בהיבטים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים. האבחון בוחן, בין היתר, את יכולת ההסתגלות למסגרת חדשה, טווח הזיכרון והקשב, העצמאות, ואת היכולת לדחות סיפוקים, לקבל הוראות וסמכות תחת אילוצים שונים. חלק חשוב מהאבחון הוא איסוף מידע רלוונטי מההורים והגננת על מנת לקבל תמונה אקולוגית ומקיפה של תפקוד הילד. מטרת האבחון היא לקבל החלטה מושכלת לגבי מועד הכניסה לכיתה א', תוך התחשבות ביכולות ובשלב ההתפתחותי על מנת לאפשר לילד לקבל את הזמן והתמיכה הדרושים לו לכניסה מיטבית לבית הספר.
הערכת מסוכנות /אובדנות –
כתיבת הערכות אובדנות היא תהליך רגיש ומורכב שמטרתו לזהות ולנתח את רמת הסיכון של תלמידים לפגיעה עצמית או אובדנות. תהליך זה כולל איסוף מידע מקיף על מצבו הנפשי והרגשי של התלמיד, כולל היסטוריה אישית, משפחתית, חברתית ולימודית, וכן סימנים המעידים על מצוקה רגשית עמוקה. בתהליך הערכה מתבצע ראיון מעמיק עם התלמיד/ה, וגם עם הוריו וצוות בית הספר, כדי להבין את הגורמים שעשויים להוביל להתנהגות אובדנית. על בסיס המידע שנאסף, הפסיכולוג מעריך את רמת הסיכון ומציע תוכנית התערבות מותאמת אישית, הכוללת תמיכה רגשית, הפנייה לגורמים טיפוליים נוספים ומעקב צמוד אחר מצבו של התלמיד. המטרה המרכזית של הערכה זו היא למנוע את הפגיעה העצמית ולהבטיח את רווחתו של התלמיד בסביבה הבית ספרית.
ליווי הורים במסגרות החינוך ובוועדות מתוקף חוק – וועדות זכאות ואיפיון /וועדות שילוב /וועדות התמדה ועוד .
הילד זקוק לעזרה במסגרת בית הספר ? הילד זקוק לחינוך מיוחד ? הורים רבים לא יודעים מה מגיע להם, לשם כך אני פה.
ליווי הורים בוועדות ומסגרות חינוך על ידי פסיכולוג חינוכי הוא תהליך חשוב שמטרתו לתמוך בהורים ולהבטיח שהצרכים הייחודיים של ילדם יקבלו מענה מתאים במערכת החינוך. במהלך הוועדה, הפסיכולוג החינוכי מסביר להורים את תהליך קבלת ההחלטות, מפרט את ממצאי האבחון הפסיכולוגי והחינוכי שנעשה לילדם, ומסייע בהבנת זכויותיהם ובהבנת המלצות הוועדה. הפסיכולוג משמש כמתווך בין ההורים לבין נציגי מערכת החינוך, תוך שהוא מדגיש את החשיבות של התאמת המסגרת החינוכית לצרכיו הייחודיים של הילד. הליווי המקצועי הזה מסייע להורים לחוש בטוחים יותר בתהליך ולהיות שותפים פעילים בהחלטות הנוגעות לרווחת ילדם, תוך שמירה על תקשורת פתוחה ושקופה עם כל הגורמים המעורבים.